Pazartesi, Kasım 8

Newyork'ta 5 minare..


Amerikan'lı başlayıp, sapına kadar Türk biten film..
Beklendiginden cok daha az siyasi olan film..
Haluk Bilginer'in beni benden aldıgı film..
Mustafa Sandal'a; -Lem, cocuk becermiş hicte fena degil dendigi film..
Mahsun Kırmızıgül'ün filmde oynatmak icin, martı bulamayıp kendisinin oynadıgı film..

Öncelikte, filmi 2 kez izledim -hayır, bayıldıgımdan degil 2 tane birbirini deli gibi kıskanan koca bebek yüzünden ama Haluk Bilginer icin deger miydi, degerdi degerdi..

Filmin müzikleri inanılmaz olmuş.. Belli ki cok usta bir ekipten cıkma, cok titiz bir calışmanın sonucu..
Yanlız, o nasıl zayıf bir senaryodur öyle ulaeeee ulaaee Mahsun..
Filmde birtek derinlemesine işlenmiş karakter, Hacı Gümüş'tü.. Ciddi bir esinlenme var, Fettullah Gülen hocadan lakin, karakter o mudur? Degildi, orası bir gercek..
Ben durumu şunu yordum; Mahsun, öyle bir karakter oluşturdu güzelde analiz etti, Haluk Bilginer cok başarılı bir şekilde hayat verdi ama gerisi.. Cıx.. olmadı..
2. kere izledigimde anladım ki, filmde ciddi mantık hataları ve kopukluklar var fakat şu bir gercek bu adam, bir yönetmenlik egitimi aldı mı? Hayır..
Daha düne kadar; 'uuuu areee wonderfullll' diye klibleri vardı şimdi ise, filmini burnu kalkık İngilizlere satabiliyor..

Film belki, eleştiriye cok acık olabilir ama bu bir başarımı mı? Bence, başarı..
Filmde, beni koparan sahneler 2 elimin parmaklarını gecmez..

Gel gelelim, Deccal ile Hacı Gümüş'ün hapishanede yan yana oldukları sahne işte 'budur..' dedigim sahne oldu.

...İkisinin karşılaşmasında Hacı Gümüş Decchal'e şöyle diyor:“Hz. Peygamber 23 yıllık peygamberlik döneminde sadece iki ay savaşmıştır…”
Islam gibi, insana bu kadar deger veren bir din 2 farklı fıtratın icinden böyle yansıyor demek ki dedim icimden..
Gercekten, degerli bir sahneydi..
Tebrik ederim..
Rumi'den alınan, sözler..
Marcus'un ölüm ve ezanla ilgili söyledigi; “..İnsan doğunca ezanı okunur, namazı kılınmaz, ölünce namazı kılınır ezanı okunmaz. İşte hayat bu ezan ve namaz arası kadardır.” filmi, filmi yapan özellikleriydi..

Haluk Bilginer'in hayat verdigi karakter sanırım birazcıkta filme 'gel gel' olsun diye bu kadar, Fettullah Gülen'le birleştirilmiş olabilir.. cünkü, filmde ne oydu ne o degildi..
'.. Sudan, Malezya, Cin seni kabul eder' replikleri icten ice oydu dedirtti bana ama bütüne baktıgımda, 'yok artık bu kadar uzun boylu degil dedigim anlarda; da o degildi..

Haluk Bilginer, filmde bulunan bütün yabancı yıldızlara taş cıkartmış.. Aksan tam degildi ama şirindi..
Mahsun, ahh Mahsun keşke oynamasan da yönetseydim dedim film boyunca fonda martı, -lan ekip iyi calışıyor mu diye dik dik gözlerini saga sola bölerttigi anlar, nerden bulduysa üzerine yapışan tuhaf aksan.. olmadı be, gülüm..

Son olarak, filmdeki mesajlarda -cahalet, töre cinayetleri dışında- net degildi.. İslam; bir FBI ajanı icin hala terörist olabil-itesi- yüksek bir din olarak kalıverdi..
Ve, keşke senaryo hapishanede bitseydi..
Ciddiyim, tamam sonunda agladık ettikte e, be adam sen şimdi bir töre cinayeti yüzünden adamı bulama git Interpol'e arat, 2 ajan gitsin alsın(oda nasıl oluyorsa?!..) O degil, U.S.A. Allah'a emanet anladıgım kadarıyla her bisikletiyle Fedarel'lere carpanlar terörist el başı olmaktan ülkesine yollanan birini kacırabiliyor.. Boşyere, ikiz kulelerim gitti diye aglamayın, normal be kardeşim..
He, işte bütün bu hummalı calışma sırf sen adamı öldürcen diye.. Yok artık..

Lakin, taktir ettim..
Gercekten..
Yazık Mahsun icin, zamanında herkez Ibrahim Tatlıses'in Savaş Ay'ın yaptıgı programlarda anca barıştırmak icin kullandıgı bir figuran olur diyenler bugün bastırıp parayı izlediler filmi..
Kendini aşmaktır bu..
Elindeki senaryo, yetmesi bile 'bende varım..' demektir bu..
Mankenden oyuncu olmaz, şarkıcıdan jön olmaz.. Kıcımı ye!
Bak, adam yaptı.. izledin mi? İzledin.. Bitmiştir olay..

Dipimsi not : Hicte sevmem ben ya Mahsun Kırmızıgül'ü dinlemem bile..
Dipimsi not 2: Seyredin derim, icinizde neyiniz var neyiniz yok filmi bahane edip cıkkhh cıkhhh aglayıveriyorsunuz.. : )

Sevgiler,
hLy'..